HOME
AANBOD THEMA'S NIEUWS PROFIEL CONTACT

NIEUWS

Nieuwe activiteiten

Blog

Nanske schrijft af en toe op nanskekuiken.wordpress.com.

8 mei 2019 - dromen najagen
Mijn dochter van 17 doet deze dagen rij-examen en eindexamen. Ze regelt de stunt op school en maakt zich klaar voor een nieuwe fase in haar leven. Steeds wordt het helderder wie ze is, welke studie ze wil gaan doen, wat ze in de zomer gaat doen... Het is mooi om te zien hoe langzaam haar dromen en ideëen meer en meer vorm krijgen. Aarzelend maakt ze haar cv om te solliciteren naar een baantje op Terschelling. Ze vindt het spannend om te bellen en het bekende los te laten. Ga ik wel vrienden maken als ik zolang weg ben? Hoe krijg ik een kamer in Groningen? De overgang is groot maar er is ook een groot verlangen. Een verlangen naar het nieuwe; naar nieuwe vrienden, naar een studie waarvan ze voelt dat het bij haar past. En jaag je dan je dromen na? Of is het zo dat van binnenuit de innerlijke stem steeds meer vorm en inhoud krijgt. Wanneer je stil staat en afstemt op wat diep van binnen je aandacht trekt en dat in de buitenwereld vorm laat krijgen, word je volgens mij gelukkig. Hoe spannend het soms ook is.


23 maart 2018 - toegewijd en precies
In het boek van de seizoenen van Jaap Voigt staat dat het in deze lentetijd van belang is heel perfectionistisch en toegewijd te zijn. Zo voel ik dat ook. Het is een tijd waarin hard wordt gewerkt, er komt veel op mijn pad. En daarin komt het er op aan om heel precies te zijn. Dit uit zich door me uit te spreken waar er in contact met een ander nog iets blijft liggen. Ik ben heel secuur in wat mijn aandacht en tijd krijgt. Wat past er nog en wat is echt belangrijk dat ik niet meer doe. Ik vind het boeiend. Het maakt dat ik me meer en meer verbonden voel met de diepere kern in mijzelf. Het gegeven dat ik zo aan het einde van de winter wat minder energie voel maakt juist dat ik precies ben. Af en toe even lekker in de tuin zitten is dan ook helemaal fijn.


31 oktober 2016 - me niet druk maken als het niet druk is
Ik ben een ster in mijzelf en anderen druk op leggen, te veel te doen waar ik ook meer ontspannen kan zijn. Begin oktober presenteerde Bas Klinkhamer zijn nieuwe boek en Joost, mijn man, werd op dezelfde dag 50. Ik zou aanwezig zijn maar geen taken hebben en daarna gelijk weer naar huis gaan. Aan het einde van de dag had ik boeken verkocht, de microfoon bediend, gezogen na afloop en een aantal mensen thuis gebracht. Ik kwam wat ontevreden thuis en mij ging echt het licht op; dit creëer ik helemaal zelf. Er werd niets van mij gevraagd en toch beland ik hier in. Al reflecterend kwam ik erop dat ik onbewust gemakkelijker een taak op mij neem dan dat ik ontspannen vrij aanwezig ben. Ik kan goed organiseren, zie wat er moet gebeuren, ontferm me over mensen die alleen staan. Het lijkt nobel maar het gaat met me aan de haal. Ik kies er niet in. Het was echt een hernieuwde wake-up call. Dit thema ken ik al mijn hele leven, maar het kwam weer actueel en fris tot me. Mijn voornemen is om me te richten, om prioriteiten te stellen. Waar geef ik in de drukte van mijn bestaan aandacht aan? Wat doe ik wel en niet? En ook; hoe creëer ik voor mijzelf stille en lege tijd. Ik merk dat het me helpt door mijzelf voor te houden; als het rustig is kun je ook rustig doen. Het is soms uithouden om niet gelijk iets nieuws weer op te pakken. Afgelopen weekend heb ik twee keer tussen de middag een dutje gedaan terwijl we aan het klussen waren in de tuin. Het kan gewoon, en het is heel erg fijn!

 


15 januari 2016 - Wat is geluk?

Soms heb je zo'n moment dat je volmaakt gelukkig bent. Zon over de witte velden, gakkende ganzen, een jonge nieuwe gezellige dartelende pup om me heen. Heerlijk geschaatst met Marije op de ijsbaan in alle vroegte. De snorrende kachel met knapperend vuur. En dan zo wat zitten klungelen thuis. Vandaag is zo'n dag. Ongrijpbaar, hart opspringend heerlijk geluk. 


25 oktober 2015 - op twee benen

Sinds drie weken heb ik een nieuwe baan erbij. Ik ben leidinggevende geworden van het ITIP kantoor team. Omdat het ITIP groeit is het nodig dat er een professionaliseringsstap gemaakt wordt. Ik ben heel verheugd dat ik daar een bijdrage aan kan leveren. Voor mijzelf is het voor het eerst dat ik in loondienst ben en voor het eerst dat ik een aantal dagen op een kantoor ben. Het maakt dat ik een andere kant van wie ik ben ook tot zijn recht kan laten komen. Na 20 jaar is er opeens een loop in mijn wonderlijke carrière op werkgebied. Ik kom weer terug bij mijn studie Technische Bedrijfskunde. Processen verbeteren, samen aan iets 'bouwen'. Op het eerste gezicht lijkt dit niet te rijmen met het begeleiderswerk waarin ik mensen tot hulp ben. Maar op een diepere laag voelt het ook als een. Op beide plekken komt mijn helderheid en het afgestemd zijn in het nu helemaal tot zijn recht. Als vanzelf dienen zich de stappen aan en komen mensen tot bloei. De komende tijd zal druk zijn maar het maakt me ook heel erg levend.
27 augustus 2015 - zwerven

Ik heb een heerlijke zomer gehad waarin ik heb genoten om al 'zwervend' door de dag te gaan; de tijd te hebben om dingen anders te doen, tijd te hebben voor spontane ontmoetingen en om in het buitenland het 'andere' in me op te nemen. Ik ben er van opgebloeid. Het doet me goed om in het moment te kunnen voelen wat aan de orde is en zich aan me voordoet. Daar zijn ontspanning en de tijd hebben dus echt belangrijke voorwaarden voor. Ik hoop dat ik dat mee kan nemen in mijn werkbestaan dat zich nu weer aandient. En nu zit ik dus op mijn nieuwe werkplek met ver uitzicht over de landerijen. Het is verrassend om te zien hoe we de nieuwe plek zijn gaan bewonen. Op gevoel inrichten, zittend op een ander terras dan gedacht... Echt creëeren vanuit wat zich aandient. Het meest geniet ik van de zinderende stilte 's ochtends vroeg en 's avonds. Alsof ik word opgenomen in de stilte achter alle zichtbare vormen. Iedere uur van de dag heeft echt zijn eigen energie. Ik ben benieuwd wat deze woon- en werkplek en het komende seizoen gaan brengen. Ik ga me in ieder geval richten op wat zich aandient!


5 november 2014 - Verbouwen vervolg

Wat is het ontzettend inspirerend om een tijdje met bouwvakkers op te trekken. Wat een vaklieden en wat is het heerlijk dat er meer ge'zijn'd wordt dan gepraat. Met elkaar om de zaagtafel een kop koffie drinken en drie zinnen wisselen, heerlijk. En wat is het leuk om van half 8 tot half 10 het fundament vrij te staat graven en daarna om te kleden en een diepgaande teamoverleg te hebben over ons eigen functioneren. Die afwisseling en in beiden groot plezier en voldoening ervaring geeft een rijk gevoel.


8 juli 2014 - Verbouwen

Het komende jaar ga ik samen met Joost een oude monumentale boerderij verbouwen en weer als landgoed rangschikken. Er komt heel veel bij kijken. Allerlei praktische zaken als snoeien, graven, opknappen, maar ook het regelen van vergunningen, afspraken maken met aannemers, de hele regelgeving rond monumenten en subsidies, ik heb er ontzettend veel plezier in. Mijn praktische bedrijfskundige hart gaat helemaal kloppen. 


11 november 2013 - Nachtbrakers

Zaterdag reed ik in het holst van de nacht naar Radio 1 in Hilversum. In het grote NOS gebouw was ik uitgenodidgd bij BNN Nachtbrakers met deze keer als thema 'dromen'. Ik stond als droomdeskundige 2 uur lang mensen te woord. Ik wist het wel maar het viel weer op; wat leeft het onderwerp dromen toch. Telkens waren er wel 10 mensen in de wacht met vragen en dromen. Normaal heb ik alle rust en ruimte om samen met een dromer op zoek te gaan naar de betekenis. Maar nu vertelde ik over dromen, beantwoorde ik vragen en moest ik in korte tijd antwoorden op dromen. Het gaf me heel veel energie. Wat me blijft bezighouden is dat er bij sommige mensen scepsis is; dromen zijn bedrog. En dat er tegelijkertijd een grote behoefte van mensen is om nu eens eindelijk een antwoord te krijgen op een droom die maar blijft rondzingen. Ik heb echt de boodschap kunnen overbrengen dat dromenuitleg niet iets orakelachtigs is, maar dat je zelf met associëren en verschillende ingangen de antwoorden kunt vinden. En dat ondanks het beperkte medium van radio.


8 juli 2013 - stille (vakantie) tijd

Mijn kinderen en mijn man zijn nog druk, mijn werk neemt af. Twee heerlijke stille twee weken liggen voor me. Vandaag was de eerste dag, vol zonneschijn en buiten zijn. En wat heb ik gedaan? Gelezen, gestudeerd en gemijmerd. Wat me bezighoudt is dat ik me zo 'geleid' weet. Ik voel dat er zoveel momenten zijn waarop ik volle betekenis ervaar in contact met anderen, in de boeken waar mijn oog op valt, in de momenten tijdens het hardlopen dat ik ontroert ben in de natuur, de impulsen die ik krijg in een sessie of met droomwerk... Ik ervaar dan zoveel betekenis. En daarnaast zijn er de momenten van haast, van nog snel even wat afmaken, koken en telefoneren en strak zijn naar de kinderen. Momenten dat ik afgesloten ben en onvrij. Als ik in die momenten nu eens dat vrije ontspannen gevoel van vandaag kan meenemen. Dan wordt mijn leven nog meer spontaan en kunnen de vrije impulsen nog meer door me heen komen. Nou daar ga ik deze zomer maar eens mee oefenen. Het weer werkt al mee. 


15 maart 2013 - in de knop

Het is echt de tijd van 'nog net niet'. Elk moment verwacht je de lente. Vorige week was het er al even. Maar nu zo midden in een winterse bui wil ik toch vooral een dikke wollen deken om mij heen slaan. Maar net als de prachtige magnolia boom waar ik het uitzicht op heb, groeit er in mij toch iets. Iets wat nog niet goed zichtbaar is maar wel onderhuids voelbaar. In mijn beweegmeditaties ontstaan er dingen die zich aan me voordoen. Het ontluikt, eigenlijk aan mijzelf voorbij. En dat maakt enorm nieuwsgierig. Wat zal het zijn? Wat ontluikt er in mij? En daarbij voel ik dat ik wel degelijk nu ook al een keuze heb. De keuze om echt tijd te maken voor de meditaties of de dag te laten opslokken door andere zaken. Het mooie verhaaltje van een wijze Indiaan komt bij me boven: Er is een witte en een zwarte wolf. Welke wolf zal overleven? De wolf die je voedt zal groter worden, de wolf die je niet voedt zal sterven. Zo is het ook voor mij. Volgende week ben ik weer naar de Getijdendagen. Ik kijk er enorm naar uit. 4 hele dagen om mijn witte wolf te voeden. Heerlijk!


13 decemer 2012 - de Heilige Nachten

Deze tijd waarin de natuur stil wordt, de bomen kaal zijn, de dieren in hun winterslaap zijn of zijn vertrokken, is bij uitstek de tijd om zelf ook stil te staan en te bezinnen. Afgelopen weken heb ik dat waar kon gedaan. Ik heb gevoeld wat qua activiteiten werkelijk bij me past, wat geweest is en klaar en wat kan stoppen. In het boek van Jaap Voigt 'Leven en werken in het ritme van de seizoenen' staat het ook prachtig beschreven. Na het loslaten van de blaadjes in de herfst is het nu de tijd om stil te zijn. Het is tussen Kerst en Driekoningen bijvoorbeeld absoluut niet de tijd voor plannen en beslissingen. Rustig zijn met hoe het is in de donkere dagen. Deze tijd wordt ook wel de 12 Heilige Nachten genoemd. Het is in de dromenwereld een speciale tijd waarin de dromen een belangrijke betekenis hebben voor het komende jaar. De geesteswereld en de materiele wereld staan dicht bij elkaar. En zo werd het al in de tijden van de Germanen ervaren en gevierd. Ik heb er een blog over geschreven. Hele fijne Kerst gewenst waarin met vreugde licht en stilte we het nieuwe jaar tegemoet gaan.


22 oktober 2012 - het volle leven

Ik kijk vanuit mijn werkkamer naar de prachtige 100 jaar oude magnoliaboom die zijn blad aan het verliezen is. Wat zijn het toch mooie stille herfstdagen met vochtige lucht waarin je zo veel kunt ruiken. Vanochtend reed ik zingend door het bos na het naar school brengen van de kinderen. Wonderlijk dat in zo'n mooie tijd er voor mij en mijn familie ook zulke intense gebeurtenissen zijn. Mijn vader gaat vandaag naar een revalidatiecentrum nadat hij 4,5 week geleden van het dak is gevallen. Het brengt van alles met zich mee; spanning, verdriet, niet weten hoe zijn herstel zal zijn. Maar ook hele fijne contacten met mijn broer en zus, ooms en nichten die ik niet vaak zie. En ook het plezier dat mijn zus en ik het afgelopen weekend hadden toen we de zitmaaier, de tractor en de graafmachine aan de praat hadden gekregen. Mijn moeder zegt steeds; Weer een vink erbij, weer iets wat we anders nooit hadden gedaan. Ook dit ongeluk maakt weer nieuwe wegen open, intensere contacten en ook echt verdriet. Wanneer ik de emoties die er zijn maar gewoon laat komen en gaan ontstaat er een enorme helderheid en ook dankbaarheid. Dit is het volle leven.


28 augustus 2012 - verrassingen in de zomer

Een heerlijke zomer is achter de rug. Onze reis naar IJsland was echt een avontuur waar ik met veel plezier op terug kijk. Wat is het  onwaarschijnlijk mooi om even deelgenoot te zijn van die oernatuur met geisers, vulkanen, warme bronnen. En dat met mijn gezin samen. De walvissen en de poolvosjes sprongen er voor mijn kinderen uit. En daarna heerlijk een aantal weken 'surfen' rond huis. Geen plannen, elke dag werd een verrassend avontuur. Alsof ik werd geleid naar daar waar ik moest zijn. Ik heb hele leuke verrassende kleine dingen gedaan, vrienden ontmoet, gekampeerd in de tuin en genoten van de Olympische Spelen. En nu zo langzamerhand keer ik weer terug naar het werk waar ik heel veel zin in heb. Ik ben mijn groepen aan het voorbereiden, verdiep me weer in de marketing, de dromen... Opgeladen ga ik het nieuwe seizoen in, nieuwe avonturen tegemoet.

Nog een mooie TV tip; Kijken in de ziel, nu een serie over artsen. Het is op maandagavond 21.15 uur op televisie.


22 maart 2012 - ritme van getijden

Wat ontzettend fijn dat je met 60 mensen het zo goed kunt hebben vier dagen. Het ritme van een klooster heeft me goed gedaan. Het past me. Zeker de nachtwake waarin we om 3 uur 's nachts rond de kaarsen met elkaar een half uur in stilte waren heeft me geroerd en aangeraakt. Mijn systeem werd vier dagen geschoond, ik werd aangeraakt in wat voorbij de zintuigen gaat. Het maakt dat ik me geleid voel, precies op de juiste plek, juiste ontmoetingen, juiste ervaringen. Ik voel me gezegend.


2 november 2011 - premiere van Het geschenk van je dromen

Wat ontzettend goed na 1,5 jaar de dvd te zien met alle collega's en 'acteurs' die hun dromen hebben laten filmen. Het is echt een hoogtepunt. Hele leuke reacties gekregen ook. 


24 oktober 2011 - verhuizen

Van de week zijn we verhuisd. Met het hele gezin naar een mooie plek waar we minimaal een jaar gaan wonen in afwachting van de verbouwing van een boerderij. Wat een impact heeft dat. Een vriendin zei; je ontwortelt jezelf en moet opnieuw wortelen op een nieuwe plek. Zo voelt het ook, alle gewoonten, handelingen, vaste plekken van dingen zijn er niet meer. Het is onwennig maar het heeft iets avontuurlijks, iets levendigs;  wie zijn we als gezin in deze nieuwe situatie. We wonen nu in een heel groot huis, kunnen elkaar niet verstaan op grote afstanden, maar we hebben ook meer rust en letterlijk ruimte. En het oude laten we ook echt achter terwijl dat ook een heel fijn huis is. Iets in ons zei dat er nog een andere plek voor ons is, een plek met meer ruimte waar we ook fijn kunnen werken vanuit huis. En die stem die hebben we gevolgd.
Je kunt een kleine impressie zien van de verhuizing.


9 sept 2011 - naar buiten treden

September is echt een maand van opstarten, een stroom van activiteiten komt op gang. Vol naar buiten, en ook vol de buitenwereld naar binnen. Voor mij is het nieuw dat de stroom zo vol is. Het gaat; alsof er een sluis open staat en ik stroom mee. Sociale media opzetten, visie ontwikkelen voor de marketing van itip, mensen begeleiden, mijn vrijwilligerswerk. En dan is ook nog ons huis verkocht en zijn we op zoek naar iets nieuws. Heel enerverend. Het maakt creativiteit in me los. Het 'past'. Dat wat ik doe past bij wie ik ben en ik geniet er van.


15 aug 2011 - nieuw seizoen

De kinderen zijn weer met heel veel zin naar school, voor mijzelf komt weer tijd met werkactiviteiten waar ik ook echt naar uitkijk.  De zomer was een tijd van ontspannen doen wat voor handen kwam. We zijn met een nieuw huis bezig, de vakantie liep heel anders dan gedacht. Maar juist het nemen zoals het komt geeft ontspanning. Zoals een Fries gezegde; Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Ik heb echt zin de bestaande projecten rond 'Het geschenk van je dromen', Kameroen Werkt!, en de MR van de school weer te starten.  Nu eerst nog een week schrijven, nadenken, lezingen voorbereiden. Lekker nog zo stil rond huis. In september starten  de sessies en opleidingsblokken weer.


29 juni 2011 - Internationaal dromencongres van IASD

Afgelopen weekend ben ik samen met Bas Klinkhamer van Itip naar het jaarlijkse internationale dromencongres geweest. Heel inspirerend om te merken dat werkelijk van over de hele wereld mensen de moeite nemen om vier dagen rond dromen bij elkaar te komen. De engelstalig ondertitelde trailer van de dvd 'Het geschenk van je dromen' werd heel enthousiast ontvangen. Het wordt ons duidelijk dat we een prachtige unieke manier van werken met dromen hebben binnen Itip en dat we daar nog veel beter woorden aan kunnen geven.


19 juni 2011 - Oerol!

De komende week gaan we weer naar Oerol. Ooit begonnen als 'zorgweek' voor mij en mijn zus. Nu vooral een hele inspirerende week met allerlei gekke voorstellingen op gekke locaties. Niets mooier dan om half 12 's avonds dwars over het eiland in een lint van fietslampjes weer naar huis te gaan.


17 mei 2011 - Kameroen Werkt!

Met veel plezier ben ik bezig voor de stichting Kameroen Werkt! Met een aantal mensen zetten we een stichting op om Kameroenezen te helpen kleine onderneminkjes op te richten. Ik houd me bezig met alle zaken rond de website, het donatiesysteem en met de content voor de website. Die is bijna af. Nu gaat het naar Angelique Kleijne voor de vormgeving, Han Heneman gaat de site bouwen.


7 mei 2011 - CRKBO geregistreerd

Yes, ik heb mijn registratie van het CRKBO binnen. Vanaf nu hoef ik geen btw meer te rekenen voor alle activiteiten die ik doe in de opleidigingensfeer. Ook over coaching in het kader van een opleiding is er geen btw-plicht meer. Dat scheelt voor al mijn klanten.


11 april 2011 - Leren

Leuk om nieuwe dingen te leren met mijn Cushy CMS systeem. Wat hou ik toch van leren. Van heel praktisch tot het studeren in wijsheidsboeken. Gisteren heb ik weer mijn nieuwe techniek van borstcrawlen geoefend tijdens de zwemtraining, vandaag computerzaken.
Ook met de productie van de Dvd 'Het geschenk van je dromen' kom ik steeds weer in nieuwe leersituaties. Hoe gaat dat met vormgeving, wat is een master DVD- R? Hoe moet dat met copyright en beeldrechten?
Als ik zo naar mijzelf kijk hou ik van leren, van nieuwe routes om te wandelen, nieuwe mooie zandpaden om te rijden... Ik ga op onderzoek uit en word blij van nieuwe ontdekkingen.


Wie een kaars voor een
ander aansteekt verlicht
daarmee zijn eigen pad.

Ikeda
 


© Lichtsein